Členovia petičného výboru za zachovanie rozhlasového štúdia v Prešove prehrali

27.02.2004 Celý región

Členovia petičného výboru za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SRo) v Prešove neuspeli so svojimi pod...
Členovia petičného výboru za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SRo) v Prešove neuspeli so svojimi podaniami na Ústavný súd (ÚS) SR a na Najvyšší súd (NS) SR.

ÚS odmietol ich sťažnosť a Krajský súd (KS) v Prešove, na ktorý presunuli žalobu z NS, zastavil konanie vo veci s odôvodnením, že nie je kompetentný konať.
Na tlačovej konferencii v Prešove 25. februára o tom informoval podpredseda výboru Ján Tilňak. Naznačil tiež, že podajú sťažnosť k Európskemu súdu pre ľudské práva v Štrasburgu.
ÚS v odôvodnení verdiktu uviedol, že sťažovatelia na porušenie svojich základných práv ako príslušníkov národnostnej menšiny neuviedli dostatok faktov k tvrdeniam. Tilňak oponoval, že z hlavnej redakcie sa po presťahovaní do Košíc stala len odborná redakcia tamojšieho regionálneho štúdia a to je veľmi vážne obmedzenie. Uznesenie KS konštatovalo, že ústredný riaditeľ SRo nie je orgánom verejnej správy, a preto nie je žalovateľný.
Člen petičného výboru a dnes už bývalý redaktor HR NEV SRo Pavol Bogdan, ktorý sťažnosť i žalobu podal spolu s Tilňakom, nepočítal, že uspejú. Rozčarovalo ich oboch však aj správanie vedenia Národnej rady SR, ktorej 3. septembra 2003 odovzdali petíciu s podpismi vyše 21 tisíc občanov prevažne východného Slovenska. \"Dodnes neprišiel ani riadok reakcie, \" konštatoval.
Petičný výbor pracuje ďalej. Má informácie, že vedenie SRo ponúklo mestu Prešov budovu, v ktorej HR NEV sídlila a odkiaľ vysielala pre občanov šiestich národností, na odkúpenie za 35 miliónov Sk. \"Je to nehorázna suma, ak objekt mal porušenú statiku a mal čochvíľa spadnúť a my sme sa museli urýchlene z neho vysťahovať, \" povedal s dávkou uštipačnosti Bogdan. Vie, že účtovná cena budovy je päť miliónov Sk. Mesto prvú ponuku odmietlo. Odkúpilo by objekt za \"symbolickú cenu\".

(jj)
 

Vyberte región